Maatwerk onder één dak
Ervaren team & korte lijntjes
Actueel inzicht met een online portaal

Verhoging overdrachts-belasting bedrijfs- en beleggingspanden

Hoger tarief voor bedrijfspanden en vastgoedbeleggers

De overdrachtsbelasting is sinds 1 januari dit jaar weer verhoogd. Weer, want nadat in 2021 deze belasting al van 6% naar 8% ging, is het nu 10,4% geworden. Deze tariefswijziging betreft het algemene tarief en geldt voor vastgoedbeleggers en ondernemers die een bedrijfspand kopen.

Van bedrijfspand tot beleggingspand

De verhoogde overdrachtsbelasting geldt voor woningen, panden en andere onroerende zaken waar de koper niet zelf voor langere tijd in gaat wonen. Van een bedrijfspand tot beleggingspanden dus. En het nieuwe tarief geldt ook als het pand vorig jaar gekocht werd, maar dit jaar pas bij de notaris passeert.

Betere positie voor starters? Of rem op investeringen? 

Het doel van deze verhoging van de overdrachtsbelasting, is het verbeteren van de positie van starters en doorstromers op de koopwoningmarkt. Na de eerste verhoging in 2021 daalde het aantal woningen dat door beleggers1 werd opgekocht al. De maatregel leek dus effectief. Maar of dat voor de tweede verhoging ook geldt, valt nu nog niet te zeggen. Wel weet NVM Business al te melden2 dat het grootste deel van deze extra belastingopbrengst voor rekening van het mkb en andere beleggers komt. En dat deze nieuwe tariefstijging vooral een rem zal vormen voor investeringen in woningbouwontwikkeling en bedrijfsmatig vastgoed.

Renderend vastgoed, ook na verhoging

Wat de werkelijke gevolgen van deze verhoging zijn voor commerciële partijen en ondernemers, zal verschillen per situatie. Maar in alle gevallen kijken de specialisten van Curo Vastgoed vooral naar de mogelijkheden die er wel zijn. Zodat ook na de verhoogde overdrachtsbelasting, het vastgoed wel kan renderen. Wij doen dat met onder meer commercieel en strategisch vastgoedmanagement. Zo beheren wij het vastgoed voor onze opdrachtgevers en zorgen ervoor dat de verhuur stabiel en interessant is.

Focus op de mogelijkheden, met Curo Vastgoed!

Wilt u weten wat uw kansen op de vastgoedmarkt zijn, ondanks het nieuwe, hogere tarief van de overdrachtsbelasting? Laten we dat dan in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden voor jullie vastgoed bespreken. Wij zitten voor u klaar!

Bronvermelding:

1 https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10474289/hogere-overdrachtsbelasting-draait-vastgoedbeleggers-de-nek-om

2 https://www.nvm.nl/nieuws/2023/hogere-overdrachtsbelasting-niet-erg-doeltreffend/

Maatwerk onder een dak
Ervaren team en korte lijntjes
Actueel inzicht met online portaal
erkend-leerbedrijf