Maatwerk onder één dak
Ervaren team & korte lijntjes
Actueel inzicht met een online portaal

Rookmelders verplicht in bestaande bouw per juli 2022

Regel het goed met propertymanagement

Vanaf de tweede helft 2022 moet elke woning op elke verdieping een rookmelder hebben. De verplichting was er al voor nieuwbouw, maar vanaf juli zijn rookmelders ook verplicht voor bestaande bouw. Goed propertymanagement neemt deze, vaak flinke, klus uit handen van vastgoedeigenaren. Zodat het vastgoed ook na juli op orde is en voldoet aan de wet- en regelgeving.

Waarom verplichte rookmelders?

Rookmelders redden mensenlevens. Volgens een risicoanalyse uit 2019 zorgt deze verplichting ervoor dat er per jaar maar liefst 13 dodelijke slachtoffers minder vallen bij woningbranden. Om die reden is het Bouwbesluit aangepast en geeft minister Knops daarmee gehoor aan het advies van onder andere Brandweer Nederland en de gemeenten.

Brandpreventie via de zintuigen

Rookmelders zijn al lange tijd verplicht in nieuwbouwhuizen. Maar brandpreventie geldt natuurlijk ook voor bestaande bouw. Daarom worden rookmelders ook in deze woningen als preventiemiddel verplicht. De reden dat voor rookmelders gekozen wordt, is vrij basic: als je slaapt, ruik je niets. Mensen worden niet wakker van een rooklucht en zijn door de giftige gassen die ermee gepaard gaan, vaak al na enkele minuten bewusteloos. Het gehoor blijft echter wel actief tijdens de slaap. Het geluid van een rookmelder wekt de bewoners daardoor op tijd zodat ze zich nog in veiligheid kunnen brengen.

Type rookmelders:

1. Rookmelder op batterijen

De rookmelders op batterijen zijn redelijk eenvoudig in gebruik en makkelijk te plaatsen. Er is
immers geen stroompunt nodig. Wel hebben de batterijen een beperkte en wisselende
levensduur. Ze moeten dus om de zoveel tijd vervangen worden.

2. Rookmelder op netstroom

Een rookmelder op netstroom wordt aangesloten op een bestaand stroompunt in de woning. Het voordeel hiervan is dat er nooit lege batterijen zijn die vervangen moeten worden. Wel moet deze rookmelder een batterij als back-up hebben. Een brand kan een stroomstoring veroorzaken en de rookmelder zou dan zonder die back-up niet meer functioneren.

3. Rookmelder met lithium batterij

Een rookmelder die werkt op een lithium batterij heeft als groot voordeel de lange
levensduur. Lithium batterijen gaan namelijk wel zo’n 10 jaar mee. Omdat tussendoor
gecontroleerd moet kunnen worden of de rookmelder nog wel functioneert, heeft dit type een testknop.

Gekoppelde rookmelders

Het is mogelijk om rookmelders, draadloos, te koppelen. Gaat dan een melder af, dan gaan ook alle hieraan gekoppelde rookmelders af. Hierdoor worden de bewoners eerder gewaarschuwd als de brand op een andere verdieping is, dan waar zij bijvoorbeeld slapen.

Levensduur van een rookmelder

De levensduur van een rookmelder is 10 jaar. Die vervaldatum staat met sticker vermeld op de rookmelder. Na die datum is de betrouwbaarheid van de rookmelder niet meer gegarandeerd.

Waar plaats je de rookmelder?

Voor het goed functioneren van de rookmelder is het belangrijk dat die ook op de juiste plek opgehangen wordt. De beste plek voor een rookmelder is:
Op elke verdieping van de woning, aan het plafond
Minimaal 50 cm vanaf de muur of een hoek
De plek waar de slaapkamers op uitkomen, de zogenoemde vluchtroute

Hier plaats je de rookmelder niet:

In een badkamer, keuken, douche en/of garage; vocht, stof of rook kan daar voor vals alarm zorgen
Naast apparaten die hitte veroorzaken
Op een plek waar het tocht
In de buurt van de mechanische ventilatie
Achter obstakels zoals deuren of gordijnen
Op moeilijk bereikbare plekken i.v.m. testen en onderhoud

Praktische tips

Vastgoedeigenaren hebben nog even om de rookmelders te plaatsen, maar zeker bij grote projecten is dit een flinke klus. Het is daarom aan te raden om het zo praktisch mogelijk te regelen. Dat kan door het als volgt aan te pakken:
Combineer het plaatsen van de rookmelders met ander, regulier onderhoud in de woning.
Kies voor een type rookmelder zodat overal dezelfde hangt.
Let bij de keuze van het type en merk op de detectiemethode, de levensduur en de levertijd.

Slimme rookmelders

Natuurlijk zijn er ook slimme rookmelders. Die geven niet alleen een geluidsignaal, zij zijn met een app te koppelen aan de smartphone of tablet van de bewoner. Is er brand terwijl ze niet thuis zijn? Dan krijgen ze daarover een pushbericht met zelfs de plek waar de rook gesignaleerd is. Ook is het mogelijk om rookmelders van meerdere huizen te koppelen waardoor buren gewaarschuwd worden als er brand is bij bewoners die niet thuis zijn. Hier moeten de buren natuurlijk wel zelf interesse in hebben, maar het kan aan een VvE voorgesteld worden als extra optie voor brandpreventie.

Rookmelders in uw vastgoed? Met property- of vastgoedmanagement regelen wij het voor u!

Wilt u meer weten over de verplichte plaatsing van rookmelders in vastgoed? Vraag dan aan Curo Vastgoed om advies. Wij regelen het al voor onze klanten waarvoor wij het propertymanagement uitvoeren. Zo weten zij zeker dat het vastgoed goed op orde is. En dat kan ook voor uw vastgoed!

Maatwerk onder een dak
Ervaren team en korte lijntjes
Actueel inzicht met online portaal
erkend-leerbedrijf