Maatwerk onder één dak
Ervaren team & korte lijntjes
Actueel inzicht met een online portaal

Commercieel vastgoed: stijgende trend

Prijzen in derde kwartaal 2022 weer gestegen

De recente bètacijfers van het CBS* en het Kadaster laten een stijgende trend zien voor commercieel vastgoed. In het derde kwartaal van 2022 zijn de transactieprijzen voor kantoren, industriepanden en winkels gestegen. Ook de prijzen van huurwoningen stijgen nog, al is die stijging wel aan het afnemen.

Industriepanden stijgen het meest

De prijsstijging wordt gemeten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In deze periode in 2022, het derde kwartaal, stegen de prijzen van industriepanden met 12%. Dit was de hoogste stijging in deze sector. De winkelpanden stegen met 10,3%. De prijsstijging bij kantoren was 9,8%.

Huurwoningen stijgen het minst

Huurwoningen laten nog wel een prijsstijging zien, maar die neemt al wel zes kwartalen op rij af in grootte. In het meest recente kwartaal was de prijsstijging voor deze groep nog 6,7%. De kleinste stijging dus in het commercieel vastgoed.

Prijsdaling tot 2016

Sinds 2008 worden de prijzen voor commercieel vastgoed bijgehouden. Het moment ook waarop de financiële crisis begon. Vanaf dat moment tot ongeveer 2016 daalden de prijzen van commercieel vastgoed. Tussen 2014 en 2016 veranderde die trend en begonnen de prijzen weer te stijgen.

Verdubbeling in prijs

De grootste prijsstijging in commercieel vastgoed sinds 2016 zien we bij huurwoningen. Daarvan zijn de prijzen met wel 122% gestegen. Sinds die kentering in 2016 zijn de prijzen van huurwoningen ook meer dan verdubbeld.

Minste stijging voor winkelpanden sinds 2016

Industriepanden stegen sinds 2016 met 71% en kantoren met nog net geen 68%. De minste stijging lieten de winkelpanden zien, met 30% gemeten ten opzichte van het diepste punt. Deze panden hebben daarmee het minste herstel vertoond. Want ook al zijn ze sinds dat dieptepunt wel gestegen, de prijzen van winkelpanden liggen nog steeds onder de prijzen voor datzelfde vastgoed in 2008.

Volledig herstel voor bijna gehele commerciële sector

Dit geldt niet voor de overige panden in het commerciële vastgoed. Zowel de huurwoningen, industriepanden als de kantoren zijn nu hoger geprijsd dan in 2008. De prijsontwikkeling van commercieel vastgoed laat daarmee dus voor de grootste deel van deze sector, een volledig herstel zien.

Duurzaam vastgoedmanagement, voor maximaal vastgoedrendement

Voor wie investeert in commercieel vastgoed, zijn deze recente cijfers goed nieuws. Toch betekent dit niet dat vastgoed altijd en zonder inspanning goed rendeert. Wie het vastgoed niet goed onderhoudt, verliest uiteindelijk op de waarde ervan en heeft een minder aantrekkelijk aanbod voor toekomstige huurders. Met duurzaam vastgoedmanagement kan dit voorkomen worden. Het vastgoed wordt dan goed onderhouden en beheerd waarmee de kwaliteit en uitstraling ervan behouden blijft. Dit is essentieel om een goed rendement te behalen. Iets wat in de huidige markt ook zeker mogelijk is, zoals het CBS nu weer laat zien.

Specialisten in vastgoedmanagement

Bij Curo Vastgoed werken specialisten in vastgoedmanagement. Deze assetmanagers beheren vastgoed in heel Nederland. Met onder andere technisch en commercieel vastgoedbeheer zorgen we ervoor dat het vastgoed ook daadwerkelijk rendeert.

Laten we kennismaken

Wilt u ook profiteren van de stijgende prijzen van het commerciële vastgoed? Zorg dan dat ook uw vastgoed goed beheerd wordt. We bespreken graag wat wij voor uw vastgoed kunnen betekenen. Wilt u daar meer over weten? Maak dan een afspraak voor een persoonlijke kennismaking.

*) Bronvermelding: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/45/prijzen-commercieel-vastgoed-gestegen-in-derde-kwartaal-van-2022

Maatwerk onder een dak
Ervaren team en korte lijntjes
Actueel inzicht met online portaal
erkend-leerbedrijf